torstai 21. tammikuuta 2010

FINNISH PSYCHOBILLY INVASION (SUE 7/10)


FINNISH PSYCHOBILLY INVASION (Jupiter Stroll)
Jupiter Stroll on lyhyessä ajassa noussut maamme eturivin roots-yhtiöiden joukkoon ainakin julkaisujen määrässä. Viimevuotisen 21st Century Fin-A-Billy-kokoelman jatkoksi ovat esittelyvuorossa vähän ronskimman laidan billy-kombot.
Genrerajojen määrittely on monesti vaikeaa ja aika usein turhaakin. Nytkin kuulijat voivat tykönään pohtia, kuuluvatko esimerkiksi Repa Nurmen Rebound ja Jussi Sydänmäen vetämä Hel-Gators psycho-kokoelmalle vai eivät. Joka tapauksessa molemmat yhtyeet kuuluvat levyn kärkikaartiin viimevuotisilta albumeiltaan poimituilla kappaleilla. Kolmas veteraaniyhtye Stringbeans on myös kiekon ehdotonta parhaimmistoa. Kokoelman nuoriso-osasto korvaa usein taidon ja näkemyksen puutteen vauhdilla ja vimmalla, niinkuin nuorison toki kuuluukin tehdä.
Jupiter Stroll-nimisen yhtyeen esitysten on puolestaan pakko olla levy-yhtiön sisäpiirin vitsi, muuten bändin sisällyttämistä on vaikea käsittää.
Psychobilly elää ja voi hyvin Suomessakin. Vaikka lajityyppi on kokenut monenlaisia mullistuksia vuosien varrella, on hauska huomata, kuten kansitekstissäkin todetaan, miten jykevän pohjan The Meteorsin In Heaven-albumi genrelle 1981 oikein takoikaan.
Jyrki Mäkelä